Hayward Gallery
'Waterloo Sunset' is a collaboration between Haworth Tompkins and the New York artist Dan Graham to create a new entrance, education space and improved visitor facilities for the Hayward Gallery. The Hayward is in a conservation area, and is part of one of the most discussed and highly contested groups of buildings in London.

“Haworth Tompkins' attention to every nuance and detail, whether creative, practical or financial, resulted in a building that changed the face of the Hayward, fundamentally altered public and critical perception of a high profile building, established a new precedent for architect-artist collaborations, set a marker for future architectural consideration of the site, and has proved a pleasure to use. ”

Susan Ferleger Brades, then Director, Hayward Gallery
The design creates a new space on the front of the building, forming a new entrance to the Hayward Gallery, extending its foyer, providing flexible education and entertainment facilities, and resolving urgent access issues.

A new cafe and bar area now serves the needs of visitors, while at first floor a spectacular elliptical reflective glass pavilion provides a dynamic education space, with a children's play area and entertainment space, with views across the river. The scheme respects the Hayward's identity whilst improving access and facilities for visitors.
 
Contract Details

Hayward Gallery

Address: Southbank, London
Completion Date: October 2003
Construction Cost: £1.4M
Client: South Bank Centre
Construction Management: Heery International Ltd
Structural Engineer: Price and Myers LLP / Dewhurst MacFarlane and Partners
Services Engineer: GDM Partnership
Quantity Surveyor: Bucknall Austin
Access Consultant: David Bonnett Associates