McGregor Road
Haworth Tompkins were commissioned to replace a derelict lean-to extension with a new studio and guest room for a designer working at home. The original Victorian terraced house had a typically deep and narrow floor plan which limited the amount of natural daylight entering the lower floors. In order to maximise light, we designed the extension as a transparent, two storey glass building. This also strengthened the relationship between the existing house and the garden beyond.

“I sit, and everything I see is a beautiful, straight line; but if I turn I see the old, tarnished plasterwork. They inform each other - the clean looks cleaner, and the crumbly looks deliberate and appreciated. The tension is extraordinarily satisfying - it's poised and energised.”

Ian MacNeil, Client
A lightweight steel frame structure left the more massive form of the original house clearly legible, while carefully positioned openings allowed greater visual contact between rooms. Although small in scale, the extension was spatially complex, linking three levels with interlocking double height spaces and a series of connecting balconies.

For the elevation, Haworth Tompkins developed a prototypical glazing system which allowed slender steel sections to be used as both primary structure and glazing bars without problems of condensation inside. Components and finishes were simple and robust, reflecting the building's private garden setting.
 
Contract Details

McGregor Road House Extension

Address: McGregor Road, Notting Hill, London
Completion Date: September 1997
Construction Cost: £70,000
Client: Private
Contractor: Nigel Bamford
Specialist Contractor: Architectural Installations
Structural Engineer: Price and Myers LLP